Torvikopla Big Band soittaa Ylen Sohvaset-erikoisjakson musiikit — nykyään harvinaisen suuri orkesteri Tohlopin äänitysstudiossa

Ylen suositusta Sohvaset-lastenohjelmasta tehdään erikoisjakso ensi jouluksi. Tamperelainen big band Torvikopla esittää noin 35-minuuttisen erikoisjakson musiikin. Musiikit äänitetään Ylen studiolla Mediapoliksessa 12.-13.5.2018. Tämän kokoluokan tv-musiikin äänitykset ovat nykyään harvinaisia, eikä Tohlopissakaan ole vastaavaa hetkeen tehty.

Sarjan säveltäjä Turkka Vuorinen kaipasi erikoisjaksoon uutta sointia ja keksi kysyä Torvikoplaa mukaan.

”Sarjan kaksi ensimmäistä tuotantokautta ovat tyyliltään ja musiikiltaan hiukan erilaiset, mutta nyt kaipasin suurempaa muutosta. Erityisesti kutkutteli ajatus useamman muusikon kanssa työskentelystä. Vaelluksella Uuden-Seelannin viidakossa mieleeni tuli Torvikopla ja aloin hyräillä tunnusmusiikkia swingiksi sovitettuna. Ajatuksesta innostui myös Sohvasten ohjaaja Rami Saarijärvi ja pääsin ilokseni ensimmäistä kertaa työskentelemään parinkymmenen hengen kokoonpanon kanssa”.

Torvikopla Big Bandin kapellimestari Antti Karvonen tarttui haasteeseen sovittaa Vuorisen sävellykset isolle orkesterille.

“Alkuun jännitti, riittääkö oma osaaminen kun aikataulu on luultavasti tiukka. Torvikoplan periaatteisiin kuuluu kuitenkin tarjota jäsenilleen mahdollisuus oppia ja kokeilla rajojaan, niin myös kapellimestarille. Tämä on ollut hieno tilaisuus päästä tekemään jotain täysin uutta.”

Musiikin säveltäminen ja sovittaminen tv-sarjaan on haastavaa: musiikin pitää palvella tarinaa ja kuvakerrontaa, kohtaukset kestävät muutamista sekunneista minuutteihin, dialogille pitää antaa tilaa, sekä korostaa musiikilla oikeat paikat. Myös muutokset leikkauksessa ja tiukat aikataulut asettavat haasteensa. Jakson musiikillinen tyyli vaihtelee sujuvasti swingistä perinteisempään elokuvamusiikkiin.

Sohvaset – täydellisen joulun metsästys kertoo nimensä mukaisesti perheen jouluisista kommelluksista. Sarjasta on tehty kaksi tuotantokautta ja koko toinen tuotantokausi on katsottavissa Yle Areenassa. Erikoisjakso kuvattiin helmikuussa ja jälkityöt ovat parhaillaan käynnissä. Jakso esitetään ensi jouluna.

Ohjaaja: Rami Saarijärvi
Käsikirjoitus: Emmi ja Janne Kallioniemi
Pääosissa: Janne Kallioniemi, Heidi Kiviharju, Luukas Rannankari ja Mesihelmi Mänttäri
Tuottaja: Jyrki Laaksonen
Säveltäjä: Turkka Vuorinen
Big band -sovitukset: Antti Karvonen
Orkesteri: Torvikopla Big Band

Kuvassa etualalla vasemmalta: Turkka Vuorinen, Antti Karvonen.

Sohvaset – Täydellisen joulun metsästys, ti 25.12.2018 klo 9:22 Yle TV2.
Samaan aikaan katsottavissa myös Yle Areenassa: https://areena.yle.fi/1-4439024

Joulujakson soundtrack-albumi löytyy jo Spotifysta.

Torvikopla on tamperelainen big band, jonka musiikissa yhdistyvät nuorten soittajien energisyys ja 1930-luvun suurten jazzorkesterien glamour. Yli 20-henkisessä jazzorkesterissa erilaiset puhallinsoittimet muodostavat hienon akustisen soundin ja dynamiikan, jota tukee komppisoitinten tiukka syke. Torvikoplan soittajat ovat pääosin Tampereen yliopistojen opiskelijoita. Suurin osa soittajista on aktiiviharrastajia, mutta joukkoon mahtuu myös musiikin ammattilaisia ja muusikoksi opiskelevia. Torvikoplan jäsenten omistauminen ja aktiivisuus on johtanut paitsi hienosti soivaan big bandiin myös erilaisiin kunnianhimoisiin tuotantoihin. Tästä hyvä esimerkki on manserock-biisien uusista versioista koostuva Outoon valoon -levy, joka julkaistiin keväällä 2014.

Turkka Vuorinen on tamperelainen tv-säveltäjä ja -äänisuunnittelija. Hän valmistui musiikkituottajaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2010. Turkka on säveltänyt musiikkia mm. mainoskampanjoihin, Ylen lastenohjelmiin Sohvaset, Ihmejuttu ja Maapallottelua, sekä Martin Parrin ”Think of Finland” -lyhytdokumenttiin, joka voitti vuonna 2012 The New York Photo Awards -kilpailun multimedia-kategorian. Turkka on myös soittanut kosketinsoittajana MoonMadness ja Dreamtale -yhtyeissä.